PERENNAPENKKI


Pitkään olin luonnostellut perennapenkkiä Villa Puomin pieneen puutarhaan. Sellaista, jossa voisi keväästä alkaen ihastella kukintaa, poimia kesän tullessa leikkokukkia ja iloita kukkaloistosta syksyyn saakkaa. Nyt ovat taimet maassa verannan vierellä, omenapuun ympärillä! 
Toive tuli todeksi viime viikonvaihteessa, kun tein visiitin kukkapuutarhaan ja sain siellä ammattipuutarhurin parhaat ohjeet valkoisten kukkien perennapenkkiin! Sellainen oli siis haaveeni, monenlaista valkoista kukkivaa ja muutama muu vähän erikoisempi lajike.

FLÖRin perennavalikoima oli mahtava, ja parasta oli palvelu jota sain siellä ammattipuutarhureilta, Päiviltä ja Riitalta, kun kerroin perennaideoistani. Päivi opasti minut pitkien taimirivistöjen halki kertoen monivuotisten perennojen ominaisuuksista, ja rohkaisi valitsemaan korkeaksikin kasvavia lajeja. 

Riitta avusti taimien määrässä ja kannusti miettimään ryhmittelyä. Hän ehdotti, että sijoitan ja sommittelen taimet ensin ruukkuineen perennamaalle, matalat taimet eteen ja korkeat taakse nähden samalla miltä kokonaisuus näyttää. Ilman opastusta en olisi ymmärtänyt, mitä olin hakemassa, kuinka paljon tarvitsin taimia tai kuinka suureksi kaikki aikanaan kasvavat.


FLÖRin puutarhurilla oli aikaa valita kanssani hyviä taimia. Olin yllätynyt, kuinka paljon valkoisina kukkivia perennoja oli valikoimassa. Maanpeittokasveja, vuokkoja, luonnonkukkamaisia pitkävartisia lajeja. Kärry täyttyi hetkessä ja samalla kasvoi istutusinnostus! Kotipuutarhuri oli elvytetty! 

Pidin myymälässä myös siitä, kun taimien kohdalla oli valokuvat kasveista ja vieressä kuvaus parhaan kasvupaikan ominaisuuksista hoito-ohjeineen. Silloin voi jo valintavaiheessa miettiä, sopiiko oma puutarha ja istutuspaikka ilmansuuntineen, maaperän happamuus ja tila antamaan parhaat edellytykset taimien rehevään kasvuun. Villa Puomin piha rajoittuu metsän reunaan ja olemme rajanneet 6 x 5 m istutusaleen pihamme takaosassa mustaksi petsatulla heinäseiväsaidalla. Valkeakuulas on kasvanut siinä noin kymmenen vuotta tehden jo kohtuullista satoa. Istutusalueen takareunassa kasvavat pensasmustikat ja vadelmat ja aidan viertä kipuavat humalat. 

Tähän rajatulle istutusmaalle syntyi nyt perennapenkki mukaellen siellä jo olevia kasveja ja istutusalueen muotoa. Valkoisia vuokkoja, kanadanruohokanukkaa, kiiltoleimua, pikkutalvioita, valkokatanaa, ojankärsämöä, vuoriarhoa, päivänkakkaraa ja daalioita, niitä kaikkia istutin valkoisten kukkien pihaan.  Tyytyväisenä hienoihin perennataimiin ja toiveikkaana runsaista kukinnoista saan puhtia koko pihan kohentamiseen. En varmasti yllä Victoria Skoglundin puutarhan kaltaiseen lookkiin, mutta oman elämäni kotipuutarhuri saa taas kesästä lisää hyggeä! 

FLÖRissä on parhaillaan perennojen kesäale! Saat -30% alen niistä tämän viikon sunnuntaihin saakka!


Kesäkukkien iloa ja heinäkuun hyvää virettä sinullekin!

t; Hanna

Kaupallinen yhteistyö
www.flör.fi

FLÖR Kukka & Puutarha
Kaurakatu 43
TURKU 

3 kommenttia

 1. Tuosta perannasta tulee upea kun kukat kasvavat ja vähän leviävät penkissä.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Hanna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ja istutusvaiheessa kun tekisi mieli jo täyttää koko perennamaa vieri viereen. Onneksi kesä kasvattaa! Pian otan kuvia lisää! Iloa viikkoosi, Outi!

   Poista
 2. Perennaistutuksesi kuulostavat upeilta! Puutarhapuuhat ja muutkin kotityöt ovat jääneet lomailun varjoon, mikä on itse asiassa oivallista. Lapsiperhevapaakesä sitten vuoden 1989. Olikin jo aika huilailla huolettomasti. Eloiloja! Tuija

  VastaaPoista

© VILLA PUOMI
Maira Gall