MUUTAMA SANA HYGGESTÄElän hygge- hetkiä aamusta iltaan. Sateenropinan rytmittäessä marraskuuta lisään kynttilänvaloa ja suunnittelen jo joulua. 


Nopeasti vierähtäneiden syysviikkojen jälkeen ollaan kuin harpattu loppuvuoden tunnelmiin. Pihoissa syttyvät lamppusarjat ja kynttiläkauppa on vilkastunut ainakin meidän kauppakuittien mukaan. 

Tässä kohtaa vuotta olen valmistellut työmatkaa Tanskaan noin 18 vuoden ajan. Sinne on lennetty marraskuun puolivälin jälkeen näkemään tulevaa muotia ja samalla kokemaan yhdessäoloa hyvän ruuan ja tunnelman ympärille. Niitä vuosia ja hetkiä muistellaan hymyillen ja kiitollisena, kun saatiin hyggeilyn käytännön harjoittelu suoritettua. 

Miten tanskalaiset osaavatkin tunnelmoida, tartuttaa onnellista olotilaa ja panostaa perheen ja ystävien, jopa työkavereiden viihtyvyyteen kodeissa, toimistoilla ja kotien ulkopuolellakin!  Olisiko meillä kertauskurssin paikka onnellisuuden ja rentojen hetkien oppimiseksi? Vai voiko onnellisuutta oppia ja onko se asenteesta kiinni? 


Viikko sitten vietimme Hygge- iltaa ystäväni kaupan tiloissa. Joukko naisia kokoontui kuulemaan hyggeilyn saloja ja samalla maistamaan teelaatuja, kokemaan kynttilöiden valossa rentoutusharjoitusta, herkuttelemaan hygge- iltapalaa antaen ajan kulua villalankojen ja kässäilyn sekä toistemme keskellä. Jokainen tuntui viihtyvän ja selvästi myös rentoutuvan! 

Ennen iltaamme, luin toista kertaa Meik Wikingin 'Hyvän elämän kirjan',  'The Little Book of Hygge', 2017, missä Kööpenhaminassa sijaitsevan The Happiness Research Institute:n johtaja kirjoittaa hyggeilyn tutkimustuloksista ja kuvaa, miten Tanskassa konkreettisesti luodaan tuota viihtyvyyden  ja onnellisuuden tunnetta, kodikasta yhteenkuuluvaisuutta. Kirja  listaa nopeasti hyggelle tärkeimmät ainekset: kuumat juomat, kynttilät, takka, joulu, lautapelit, musiikki, lomat, leivonnaiset, ruuanlaitto ja kirjat, juuri tuossa järjestyksssä. Koti on hyggeilyn päämaja ja valolla, jo valaistuksen suunnittelulla luodaan tunnelmatiloja huoneisiin. Elävä kynttilänliekki antaa parhaan, lämpimän valon hyggemäisiin hetkiin. 

Jo se, että puhutaan hyggestä, käytetään hygge-sanaa ja mietitään, kuinka hyggeä olisi tavata ystäviä ensi perjantaina, jo se luo hyvää oloa ja onnellisuutta. 


Kun Meik Wiking kertoo tanskalaisten viettävän muita eurooppalaisia enemmän aikaa perheen ja ystävien seurassa, että he kokevat velvollisuuden tunnetta saada seuransa viihtymään ja haluavat hyvää oloa tarttumaan lähimmäiseen, vahvistuu hyggeilystä se olennainen. Oikeanlaista asennetta. 

Hyggeen ei tarvita materiaa, marraskuuta ja tulevaa joulun aikaa. Olennaista on tiedostaa se hyvä tunne, minkä pienessäkin hetkessä kokee ja hyväksyä toinen ihminen. Sillä tuon onnellisuuden instituutinkin vahvistamana, yhdessäolo luo onnellisuutta! 
Jos sinua kiinnostaa kuulla lisää hyggeilystä, kysy lisää Kotilaiturilta! Järjestämme ainakin toisen illan aiheeseen uppoutumalla. 


Tunnelmahetkiä marraskuun päiviin ja hyggeilyä kaikkialle! 

Hanna


Kynttelikkö, pieni NIB-maljakko, Ernstin torkkupeitto ja lasituikut  ovat kaikki Kotilaiturilta. www.kotilaituri.fi

13 kommenttia

 1. Vau! Ihan mieletön tuo ikkunan edessä roikkuva kynttelikkö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynttilöistä tulee kiva tunnelma ja kynttelikkö on ihan nappiin paikallaan!

   Poista
  2. Mukavaa viikkoa, Piia! <3

   Poista
 2. Ihana postaus! <3
  Tunnelmallisia hygge-hetkiä ja loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riina, ja kiva on aihekn. Sinulle myös, hygge-hetkiä ja tunnelmaa loppuvuoteen, odotusta jouluun!

   Poista
 3. Tuli hellaan, kynttilä pöydälle, kuppi teetä ja lempeä hetki itselle hyvän kirjan äärellä on rentouttavaa. Marraskuu on kuin luotu tunnelmointiin! 💚 Tuija

  VastaaPoista
 4. Kiitos ihanasta postauksesta ja niin kauniista, tunnelmallisista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! ❤️ Tunnelmointia joka päivä ja hyggeilyäkin.

   Poista
 5. Minäkin olen nyt tajunnut, että se fiilis mistä nautin usein iltaisin on sitä hyggeilyä parhaimmillaan.
  Ihanan hyggeä torstai-iltaa sinulle Hanna <3

  VastaaPoista
 6. Ihana hygge <3 Ihanasti kuvattu ja kuvailtu <3
  Erityisesti jäi mieleen tuo tahto tuottaa muille hyvää oloa. Pois negatiivisuus - anna ystävälle hyvä mieli. Sinä teit tällä kirjoituksella niin. Kiitos, Hanna ja hyvää viikonloppua <3
  ps. Minä ainakin hyggeilisin mielelläni teidän kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Celia C! ❤️ Huomasithan, että meillä on maanantaina hygge-ilta Katin kaupalla? Tervetuloa mukaan!

   Poista

© VILLA PUOMI
Maira Gall