MUSTIA PILVIÄ SAARISTOMERELLÄ

Lomapurjehdus jatkuu kauniissa saaristossamme. Keula kohti lounasta ja ulkosaaristoa melkein trooppisessa lämpötilassa. Meri lähes peilityven, pientä tuulenvirettä ilmassa. 


Säätiedotus piti tänään hyvin paikkaansa, ukkospilvet kertyivät nopeasti taakse jäävälle mantereelle. Ukkosrintamia oli kaksi ja jotenkin onnistumme kulkemaan niiden välissä. Toinen rintama liikkui Högsoran suuntaan ja toinen Korppooseen. Kuvasimme matkalla pilviä ja aurinkoisia kallioluotoja. Ihania mökkejä näkyi kallioiden lomassa.


Pian kuitenkin väylällä näkyi muutakin, sinilevää! Ensin levä oli laikkumaista, kuin raparperikiisseliä, kuten tuttavani sen hyvin ilmaisi. Kohta näky järkytti lisää. Paksua, sakeaa levälauttaa ajelehti joka puolella ympärillä, kuin hernerokkaa. Näin konkreettisesti sinileväongelma ei lomapurjehduksillamme ole näkynyt, alkukesä onkin ollut viileämpää. 

Tämä on surullista ja järkyttävää! Voisimmeko tehdä jotakin konkreettista ja enemmän leväongelmalle, me kaikki, saaristomeren kauneudesta nauttivat ja merta rakastavat? 

Hanna11 kommenttia

 1. Ihania kuvia saaristosta. Mutta nuo sinileväkuvat! Viime kesänä näimme samanlaista hernerokkapuuroa, kun lähdimme Kökarista, se tuntui kammottavalta. Kysymyksesi on hyvä! Mitä voisimme tosiaan tehdä tuolle leväongelmalle? Asiaan pitäisi kiinnittää enemmän huomiota ihan valtiovallan toimesta.
  Hyviä purjehdustuulia ja vähemmän leväisiä reittejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia ja niin kiva, kun tulit lukijaksi. Rakkaus mereen siis yhdistää:) Totta kirjoitat, olen tässä hakenut tietoa, mitä tällä hetkellä tehdään miltäkin taholta. Jokainen voi meistä vaikuttaa, kun vain haluaa. Tänään ainakin monilla rannoilla uitiin ja nautittiin vesielämästä. Ihanaa, kun levää ei ole puurona ihan joka lahdessa sentään. Kesäisiä päiviä, terv, Hanna

   Poista
 2. Sinilevää on nyt aikalailla joka puolellla Nauvon ja Korppoon alapuolella. Surullista. Ja nyt kun uimavedet olisivat lämpimät, siellä ei voi uida. Voi meidän Itämerta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, on niin tehnyt mieli hypätä veneen perästä uimaan, mutta järki sanoo muuta. Melkoisen sakeaa velliä näkyi tänäänkin matkalla Aspön saaristossa. Purjehdusloma kannattaisi pitää touko-kesäkuussa monista muistakin syistä. Mutta nautitaan silti lämpimistä päivistä!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Ihan totta, olimme aivan järkyttyneitä. Niin surullista.

   Poista
  2. Olen samaa mieltä Nuppu Home -kommentin kanssa, että sinun blogisi auttaa Itämerta ihanien kuviesi myötä. Silmiä avaavaa! Hyvä Hanna!

   Poista
 4. Hienoja kuvia, myös levätilanteesta. Kyllä me jokainen voimme omilla pienillä teoillamme vaikuttaa Itämeren puhtaammaksi saamiseen. Tämä sinun blogisi kuvineen on myös tiedon levittämistä, kiitos siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, ja kiitos sinulle, kun viitsit kommentoida. Jokainen voi vaikuttaa vesien puhtauteen, kun miettii, mihin jätevedet esim. merellä tyhjennetään. Voimme tukea eri tavoin puhdas itämeri hankkeita ja projekteja ja opettaa jälkipolvea myös. Siksi juuri halusinkin kuvia laittaa blogiini, jotta ihmiset heräisivät. Miten kaunis saaristomeri voi yhtenä päivänä näyttääkin muulta. Kyllä se pysäyttää ja pistää miettimään. Kesäisiä ja aurinkoisen positiivisia päiviä kumminkin sinulle! <3 Hanna

   Poista
 5. Kauniita kuvia, mutta todellakin, pysäyttävä on oikea sana kuvaamaan näitä leväkuvia. Järkyttävää, miltä kaunis Itämeri näyttää ja missä kunnossa se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meri ja saaristo vievät sydämen. Ja tuo levätianne aiheuttaa tykytystä.

   Poista

© VILLA PUOMI
Maira Gall