UKONILMAPELKO

Eilen ukkonen jyrisi ja salamat leiskuivat Kemiön suunnassa. Tummia pilviä kertyi taivaalle, mutta kuin ihmeen kaupalla purjehdimme auringonpaisteessa kotirantaan saakka. Merellä ukonilma on pelottava. Voimakkaat ja suuntaa vaihtavat tuulenpuuskat riepottavat purjeita ja suuret sadepisarat hakkaavat kantta ja kasvoja. Inhottavinta on sään nopea muutos matkalla. Voit varautua sadevaatteilla, mutta parasta veneelle ja itsellesi on jäädä satamaan odottelemaan sään muutosta.

Viime kesänä lomapurjehduksella lähdimme Korppoon, nykyään Paraisten Jurmosta jatkamaan matkaa Borstööseen, kun pian Jurmon pohjoispuolella purjehtiessamme taivas täyttyi mustaksi ukkospilvistä. Joka puolella oli lohduttoman mustaa, taivas salamoi yhtenään ja purjehtija huomasi pilvestä alaspäin tulevan pitkänmallisen trombin liikkuvan hetken aikaa merellä, kunnes se katosi. Siinä oli hetken aikaa vitsit vähissä.

En ole koskaan kuullut, että salama olisi iskenyt purjeveneen mastoon. Jos joku lukijoista on kokenut sellaisia hetkeä, olisi hyvä kuulla, mitä tapahtuu tai miten suojaudutte? Käytättekö vanteissa tai mastossa jonkinnäköisiä ukkosenjohdattimia?

Aurinkoista veneilykesää toivoen,
Hanna
Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© VILLA PUOMI
Maira Gall